Konserwacja ekspresu Krups – poradnik użytkownika.

Konserwacja ekspresu Krups – poradnik użytkownika. Wpisem tym rozpoczynamy cykl porad dla właścicieli ekspresów ciśnieniowych, kolbowych, przelewowych i innych. Postaramy przybliżyć Wam „tajniki” konserwacji tych urządzeń, aby mogły służyć przez lata, a nie zbierać kurz i cenne miejsce w kuchni. Tajniki? – zapytacie. Cóż… nie jest to wiedza tajemna, ale… często dostajemy od Was telefony z prośbą o wyjaśnienie jak zastosować jakiś produkt lub zamawiając u nas filtry pytacie: „Co jeszcze jest do mojego ekspresu?”. Wydawałoby się, że wszystko opisano w instrukcji obsługi, ale jak to z instrukcjami, przypominamy sobie o nich jak już nie ma szans na ich odnalezienie. 😉

W każdym wpisie postaramy się utrzymać stałą strukturę z podziałem na poszczególne etapy konserwacji: wymiana filtra, czyszczenie elementów wewnętrznych, odkamienianie, czyszczenie systemu obiegu mleka, smarowanie i inne specyficzne dla danego producenta.

Zatem rozpoczynamy nasz cykl od marki, która jest jedną z najpopularniejszych w naszym kraju: KRUPS.

Ekspresy KRUPS zdobyły w Polsce bardzo dużą popularność, ponieważ za rozsądne pieniądze każdy może mieć u siebie w pełni automatyczny ekspres ciśnieniowy. Wydając niewiele ponad 1000 zł możemy cieszyć się espresso lub latte po jednym, góra dwóch wciśnięciach odpowiedniego przycisku.

Ekspresy tej marki nie są także kosztowne w eksploatacji, a na rynku kupić możemy zarówno kilka typów zamienników filtrów, jak i niedrogie akcesoria oryginalne.

1. WYMIANA FILTRA W EKSPRESIE CIŚNIENIOWYM KRUPS:

Filtr w ekspresie ciśnieniowym stosujemy aby usunąć z wody osady wapnia, a także chlor i metale ciężkie, co znacząco wpływa na smak przyrządzanej kawy oraz pozwala zabezpieczyć wewnętrzne elementy ekspresu. Naprawy tych urządzeń (po gwarancji) są bardzo kosztowne.

Zapytaliśmy jeden z zaprzyjaźnionych z nami serwisów Krupsa na ile szacują średni koszt naprawy tego typu ekspresu po okresie gwarancji i jest to około 300 zł w górę. Warto więc odpowiednio zadbać o urządzenie.

Producent rekomenduje wymianę filtra co 2 miesiące lub wg wskazań ekspresu. W praktyce oznacza około 400 filiżanek kawy (przyjmujemy, że standardowa filiżanka to 125ml). Wymiana filtra nie powinna nikomu sprawić problemu, a i producent nie komplikował sprawy. Do wykorzystania jest tylko jeden rodzaj filtra pasujący do każdego dostępnego na rynku ekspresu. Oryginalny filtr kryje się pod kodem Claris F088 lub F08801 (ten sam filtr, a 2 różne kody, w zależności od źródła pochodzenia).

Wybór komplikuje się jeśli nie chcecie kupować oryginalnych filtrów i zdecydowaliście się na zamiennik. Do wyboru macie kilkanaście różnych filtrów, kilku różnych marek: Filter Logic, ScanPart, Melitta, Nivona, Bosch, Siemens, AEG i kilka tzw. no name.

Jak widzicie „zamiennik” nie musi oznaczać nieznanych marek. Dzieje się tak dlatego, że producenci sprzętu korzystają ze sprawdzonych technologii i stosują w swoich urządzeniach praktycznie ten sam filtr (może różnić się kolorem, typem uszczelki, datownikiem lub jego brakiem itp.). Przykład, filtr Nivona NIRF700 lub Siemens TZ60003 / Bosch TCZ6003 – przyjrzyjcie się zdjęciom każdego z nich i odpowiedzcie sobie na pytanie, czy warto przepłacać 😉

Wybierając zamiennik F088 zwracajcie uwagę na to, czy produkt jest przede wszystkim certyfikowany i czy nie ma negatywnych opinii związanych z jego kompatybilnością. My do ekspresu ciśnieniowego Krups polecamy filtr brytyjskiej marki Filter Logic CFL-701B, który pasuje do każdego ekspresu Krupsa (także serii EA90xx, z którą inne filtry zamienne często mają problemy). Filtry posiadają atest PZH, więc macie gwarancję, że produkt został sprawdzony i do wody z samego filtra nie trafiają, żadne niepożądane materiały (PZH w procesie certyfikacji sprawdza tzw. migrację, czyli czy filtr sam w sobie nie zanieczyszcza wody np. metalami ciężkimi).

Cena zamiennika zaczyna się już od 29,90 zł brutto, więc pozwala na znaczne oszczędności w skali roku.

 

Konserwacja ekspresu Krups - poradnik użytkownika.

 

2. ODKAMIENIANIE EKSPRESU CIŚNIENIOWEGO KRUPS:

W odkamienianiu ekspresu ciśnieniowego Krups producent sugeruje zastosowanie oryginalnego środka odkamieniającego F054. Jedno pudełko odkamieniacza Krups zawiera dwie 40 gramowe saszetki do przygotowania roztworu oraz tester twardości wody. Producent umieszcza tester w każdym pudełku, ale w praktyce w raz ustawionym ekspresie (przy pierwszym uruchomieniu określacie w opcjach twardość wody w Waszym ujęciu) nie dokonujemy już później zmian i tester pozostaje raczej ciekawostką.

Producent, w odróżnieniu od Saeco lub Nivony, zdecydował się na zastosowanie odkamieniacza w proszku. 1 saszetka = 1 cykl odkamieniania. W większości ekspresów Krupsa na zbiorniku znajdziecie kreski/znaczniki wskazujące ile wody należy nalać do zbiornika w celu odkamieniania. Rozpuszczamy więc 1 saszetkę w tak odmierzonej ilości wody i uruchamiamy program odkamieniania. To wszystko! Jak często należy wykonywać tę czynność? Zalecamy odkamienianie co miesiąc lub wg wskazań ekspresu ciśnieniowego.

Jeśli chcesz temat maksymalnie uprościć, możesz dokonać zakupu jednego z uniwersalnych odkamieniaczy w płynie, np. uniwersalny odkamieniacz do ekspresów ciśnieniowych marki WPRO, po prostu wlać odpowiednią porcję do zbiornika wody i uruchomić proces odkamieniania.

Najważniejsze, abyś ten proces wykonywał w miarę regularnie.

3. CZYSZCZENIE EKSPRESU CIŚNIENIOWEGO KRUPS:

O ile odkamienianie jest procesem pozwalającym usunąć z wewnętrznych elementów osady wapnia o tyle czyszczenie pozwala na usunięcie wszelkich pozostałości po przyrządzanej kawie (oleiste osady, resztki kawy, zaschnięty płyn). Proces czyszczenia ekspresu jest o tyle prosty, że w każdym urządzeniu producent umieścił niewielki otwór, do którego po prostu wrzucamy tabletki czyszczące XS3000 i uruchamiamy program czyszczenia. Po kilku minutach ekspres jest czysty. Zalecamy czyszczenie ekspresu wraz z odkamienianiem. Opakowanie zawiera aż 10 tabletek, więc już jedno wystarczy na mniej więcej cały rok. Jeśli chcecie czyścić ekspres częściej, można skorzystać z profesjonalnej chemii czyszczącej np. tabletki czyszczące PULY – opakowanie zawiera od 60 do 100 tabletek. Puly zaleca czyszczenie co kilka dni.

4. CZYSZCZENIE SYSTEMU MLEKA W EKSPRESIE KRUPS:

Czyszczenie obiegu mleka jest jednym z najbardziej zaniedbywanych procesów przez każdego użytkownika ekspresu ciśnieniowego, niezależnie od marki. Praktycznie każdy producent ma w swojej ofercie środek czyszczący system autocappuccino, a jednak wiele osób ignoruje jego wykorzystanie sądząc, że wystarczy przetrzeć dyszę mleka i wszystko będzie w porządku. Niestety tego typu czyszczenie nie usuwa osadu mleka z wewnętrznych elementów dyszy, wężyka, zbiornika na mleko pozwalając na rozwój bakterii mlekowych, które wpływają na smak kawy i oczywiście na Wasze zdrowie. Dodatkowo zatkana dysza sprawia, że piana mleczna jest mniej zbita i przygotowanie latte lub latte macchiato może stać się nie lada wyczynem.

System mleczny w ekspresie należy teoretycznie czyścić PO KAŻDEJ przygotowanej kawie mlecznej. Niemniej jeśli zdecydujesz się na czyszczenie raz dziennie, np. na koniec dnia będziemy z ciebie dumni! 🙂

Krups w swojej ofercie posiadał 2 środki: XS4000 (uniwersalny) oraz XS9000 (dedykowany do ekspresów serii EA9xxx+).

Pierwszy z nich był to płyn uniwersalny, jednak nie ma już możliwości jego zakupu, ponieważ producent wstrzymał jego dostarczanie. Na szczęście na rynku dostępnych jest wiele profesjonalnych środków dedykowanych dla kawiarni i restauracji, które z powodzeniem możecie wykorzystać także w domu, np. płyn do czyszczenia dysz i systemu mleka Puly Milk. Opakowanie zawiera aż 1000ml środka i wystarczy Wam na pewno na dłuższy czas.

Drugi z polecanych środków to oryginalny płyn czyszczący XS9000, który dedykowany jest do wszystkich ekspresów z serii EA9000. Opakowanie zawiera 2 butelki po 100ml każda, które należy wkręcić w odpowiednie miejsce w ekspresie ciśnieniowym.

Jeśli nie stosowaliście żadnego z w/w środków to zapewne wężyk łączący system spieniania (przystawka spieniająca lub zbiornik mleka Krups XS6000) ma niezbyt estetyczny żółty kolor. To właśnie efekt działania bakterii mlekowych, które osadziły się wewnątrz. Na szczęście wężyk można także w łatwy sposób wymienić i dostępny jest w kilku długościach. Po wymianie pamiętajcie o regularnym czyszczeniu!

I to by było na tyle. Jeśli będziecie stosowali się do powyższych porad powinniście cieszyć się sprawnym urządzeniem znacznie dłużej… no i oczywiście znacznie smaczniejszą kawą.

Tradycyjnie zapraszamy do komentowania – wszystkie uwagi będą bardzo mile widziane!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *